Aquesta vesprada s’ha celebrat a l’Ajuntament de Dénia el Ple de debat sobre l’estat del municipi, “un exercici de transparència i rendició de comptes, davant dels grups de l’oposició i de la ciutadania, que tot govern democràtic ha d’integrar en la seua dinàmica”, ha destacat l’alcalde, Vicent Grimalt, qui ha obert la tanda d’intervencions dels grups polítics.
En el seu repàs pel grau de compliment del programa de govern compromés amb la ciutadania, Grimalt ha insistit en la idea que, malgrat la sobtada irrupció de la pandèmia, “aquesta no ha sigut una legislatura perduda i l’atenció a la crisi i l’execució del nostre full de ruta han avançat en paral·lel”. “La pausa obligada que ens va imposar la pandèmia va partir en dos la legislatura i de vegades ens sembla que la feina va començar en 2020. Tanmateix, fruit d’este mandat 2019-2023 és la llarga llista d’actuacions que citaré”.
Entre elles, incloses en un primer apartat centrat en la recuperació d’espais públics i actuacions per a fer de Dénia “una ciutat més amable i millor”, l’alcalde ha recordat obres encetades abans de l’esclat de la crisi i rematades fins i tot durant els mesos més durs, com la reurbanització del camí de Sant Joan i del carrer Major i Pare Pere i la plaça de Valgamedios; la nova pista d’atletisme i el canvi de gespa dels camps de futbol; la renovació dels parcs infantils de la plaça de Jaume I; o les obres d’eliminació de la barrera arquitectònica del trenet.
Uns altres projectes no van aturar la tramitació durant la pandèmia i en eixir del període d’emergència, van seguir el seu camí fins a l’execució: les obres del Verger Alt, al castell, i estan ja adjudicades les del Verger Baix i la torre de Galliner; la rehabilitació de la casa de Torrecremada, en obres des de fa uns mesos; les actuacions del Pla Edificant, com el nou aulari d’Infantil del Pou de la Muntanya; i la remodelació del centre de Dénia, amb tres grans projectes, a la Glorieta i adjacents, el carrer Marqués de Campo i la conversió del solar de l’antic ambulatori en un jardí, que començaran a executar-se passat l’estiu.
I tot això en paral·lel a la gestió de la crisi derivada de la pandèmia, que va exigir un esforç extra en matèria d’atenció social: prop d’1 milió d’euros en ajudes d’emergència entre 2020 i 2021; plans d’ocupació que han donat feina a una seixantena de persones; o les ajudes Parèntesi: més de 2 milions d’euros per a empreses i autònoms.
Però l’alcalde també ha parlat de futur i del conjunt de plans i accions englobades sota una visió global de la ciutat, una estratègia sustentada en quatre potes: la ciutat intel·ligent, amb centre neuràlgic a la nova Oficina d’Estratègies de Ciutat de Pintor Llorens; la ciutat universitària, amb la llavor del futur campus de Ciències Gastronòmiques a Torrecremada; una ciutat més neta amb el nou contracte, ja aprovar, del fem; i “3 milions d’euros dels fons Next Generation que ens ajudaran a traçar i desenvolupar eixe futur”.
La intervenció pel grup municipal del PSPV-PSOE ha estat a càrrec de M. Josep Ripoll, qui a més d’insistir en les accions que corroboren que “hem continuat, en esta legislatura, operant la major transformació de la ciutat”, ha replicat algunes de les afirmacions de l’oposició.
Respecte a l’escassetat d’aparcament, vinculada a més a la peatonalització de nous espais urbans, Ripoll ha defensat que “aquest és el model de ciutat pel qual hem apostat: més per a les persones, passejable i sense fums; un model alineat amb els ODS”; però al mateix temps, “dotada amb 3.000 places d’aparcament públiques i gratuïtes, a 10 minuts del centre de Dénia”, que a més acaben d’incrementar-se amb la remodelació del pàrquing de les Rotes (160 places) i en breu augmentaran encara més “amb el l’obertura de dos noves zones d’aparcament públic: a Isaac Peral i un segon a les Rotes”.