Dénia.com
Buscador

Dénia sale a la calle en memoria de las víctimas de la violencia machista

26 de noviembre de 2021 - 09:35

Durante el mediodía de ayer, el Ayuntamiento de Dénia convocó la lectura de la declaración firmada por el Consejo de las Mujeres de Dénia con motivo del 25 de noviembre, Día internacional de la lucha contra la violencia de género. El acto se celebró en la plaza del Arxiduc Carles, junto a la instalación “Los pasos que nunca darán”, una acción de sensibilización y también un recuerdo y homenaje a las 37 mujeres muertas por violencia de género este año, que muestra un par de zapatos por cada uno de ellos, zapatos que no se pondrán más nunca y que nos recuerdan los pasos que no darán, los caminos que no transitarán, la vida que les han arrancado.

El concejal de Igualdad y Diversidad, Javier Scotto, introdujo el acto recordando que la violencia contra las mujeres y las niñas "es una de las más extendidas, persistentes y devastadoras", y adquiere diferentes formas: "violencia psicológica, verbal, física, asesinato, violencia vicaría, acoso y agresión sexual, prostitución, explotación sexual y trata de mujeres”.

Todo esto nace, indicaba, "del germen del sistema heteronormativo, el patriarcado, el machismo, la desigualdad e, incluso, la pobreza". Una desigualdad que ha aumentado con la pandemia, "confinando a las mujeres con sus agresores".

“Nuestra responsabilidad es acabar con esta lacra social a través de la educación, empoderar a las víctimas de violencia de género a través de los mecanismos asistenciales de bienestar social y garantizar su protección a través de los cuerpos y fuerzas de seguridad”. Porque "solo una sociedad en la que las mujeres no sufran violencia por el hecho de ser mujeres será una sociedad libre de violencia machista y, por tanto, una sociedad plena", ha concluido Scotto.

A continuación, representantes de la Asociación de Amas de Casa, Centro Mujer Dénia, Consorcio Centro Asociado UNED Dénia, falla Baix la Mar, Junta Local Fallera, Matria Asociación de Mujeres y UGT País Valencià, Secretaría de la Mujer, entidades que pertenecen al Consejo de las Mujeres, leyeron el manifiesto de este Día internacional para la eliminación de la violencia contra las mujeres.

Además, por la tarde tuvo lugar en ese mismo punto una concentración impulsada por Matria para visibilizar esta lucha. Más de medio centenar de personas asistieron para denunciar la violencia contra las mujeres en todas sus formas.

Declaración institucional del Día Internacional por la eliminación de la violencia de género

Un any més, el Consell de les Dones de Dénia renova el seu compromís amb la igualtat i contra la violència de gènere, i mostra la seua preocupació davant l'augment dels assassinats de dones a les mans de les seues parelles i exparelles i davant l'escalada de violència vicària.

Han passat quatre dècades des que Llatinoamèrica va marcar el 25 de novembre com el Dia Internacional de No Violència contra les Dones en honor a les dominicanes Minerva, Pàtria i María Teresa Mirabal, tres germanes assassinades el 25 de novembre de 1960 per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo, del qual eren opositores.

20 anys després, Nacions Unides declarava eixa mateixa data com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

A Espanya, la Constitució de 1978 consagra, a través dels seus preceptes, la igualtat real i efectiva, així com la plena participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social (article 9.2), la igualtat de sexes (article 14), el dret a la vida, a la integritat física i moral, sense que puga ser sotmesa a tortura ni a penes o tractes inhumans o degradants (article 15), el dret de la persona a la llibertat i la seguretat (article 17), i el dret a la intimitat personal i familiar (article 18).
I l’any 2004, l'aprovació de la Llei orgànica, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, va suposar un pas més en la lluita contra la violència de gènere.

Malgrat tots els esforços, la històrica desigualtat entre dones i homes continua afectant no sols la seua integritat física sinó al reconeixement de la seua dignitat i és per això que, gràcies a la consciència social i al rebuig de la ciutadania, Espanya ha sigut el primer país a acordar, en 2017, un Pacte d'Estat contra la violència de gènere.
En tot moment, l'Ajuntament de Dénia i les entitats que formen part del Consell de les Dones hem estat i continuem estant al costat i del costat de les víctimes, impulsant el debat polític perquè el problema deixe de ser privat; donant suport a la legítima reivindicació del dret de les dones a no patir cap mena de violència; i abordant, des d'un enfocament multidisciplinari, la planificació de les polítiques locals, l'acompanyament integral a les víctimes i el desenvolupament de mesures de sensibilització i prevenció dirigides al conjunt de la ciutadania.

El Consell de les Dones i l'Ajuntament de Dénia impulsem la implementació directa de normes i plans amb mesures específiques que afavoreixen la igualtat d'oportunitats, redoblem els esforços en la detecció de la violència de gènere, en totes les seues formes i en tots els seus àmbits; i dissenyem, des de la defensa dels drets de les dones, polítiques integrals per a superar aquesta xacra social que ha trencat milers de vides.

En la lluita contra la violència de gènere, denunciem tot tipus de violència sobre la dona, la física, la violència psicològica, la violència vicària, i a més aquella que atempta contra la seua llibertat sexual: la violència sexual, la prostitució, l'explotació sexual, el tràfic de dones i xiquetes i la pornografia infantil, són violències de les més terribles contra la dona que cal combatre i abolir, perquè causa un greu impacte en les condicions de llibertat, igualtat i seguretat en la nostra societat.

Per això, el Consell de les Dones manifesta:

- Convidar a totes les entitats i a la societat civil d'aquesta ciutat a adherir-se a aquesta declaració i ens sumem a totes les veus que clamen per un futur en igualtat.
- Reconeixem la gravetat de la violència masclista com un problema polític de primer ordre, de salut pública i com un greu atemptat als Drets Humans fonamentals com la igualtat, la llibertat sexual, la seguretat, i el lliure desenvolupament de la personalitat.
- Alertem sobre l'augment dels assassinats masclistes i la violència sexual, i manifestem la nostra preocupació davant la violència vicària i davant el desemparament que pateixen els orfes i òrfenes.
- Recordem que és necessari garantir la igualtat de gènere i els drets de les dones com a element clau per a garantir la recuperació social i econòmica de totes les persones a nivell global.
- Defensem la necessitat de promoure accions municipals consensuades que garantisquen la continuïtat de les polítiques locals dirigides a l'eliminació de les normes socials discriminatòries i el reforç dels programes de prevenció i lluita contra la violència de gènere.
- Demandem la implementació de projectes i programes locals que garantisquen la igualtat de gènere en l'ocupació i apoderament empresarial de les dones, com a mesures per a preservar la seua independència econòmica i previndre la violència de gènere.
- Manifestem novament la nostra preocupació per les altes taxes d'ocupació temporal de les dones que, unit a la pandèmia, adverteixen d'un perillós augment de la bretxa de gènere.
- Ratifiquem el nostre compromís amb el Pacte d'Estat contra la violència de gènere i recordem la necessitat de continuar avançant en el seu desenvolupament per a aconseguir una democràcia igualitària plena.

Deja un comentario

    37.861
    4.463
    12.913
    2.710