Dénia.com
Cercador

De Manises Jesús Pobre: ​​la intrahistòria de el nou emblema de l'Mercat de Dénia

14 de novembre de 2019 - 09: 43

La nova decoració de al Mercat Municipal de Dénia ja es pot visitar. Un enorme mural artesà construït a partir de 828 rajoles pintades a mà, Amb el qual podem viatjar a l'passat, fins als anys 50, simplement aturant davant d'ell uns segons i observant la gran quantitat de detalls.

Primer veurem un port dianense anterior a l'actual, més rude, més nu. Ràpidament, la nostra vista se l'emporta el suggerent castell. Però, és clar, sempre acabem mirant a l'Montgó. Ara bé, el mural és molt més que això. Davant d'ell es pot tornar a passejar per l'època, no només amb el paisatge que observem sinó també per la tècnica que evoca la dècada en què es va obrir el Mercat. Queda't davant d'un taulell simplement blanc i no et creuràs que s'ha fet en 2019.

Este magnífico nuevo emblema del edificio y, por tanto, de la ciudad de Dénia es obra de José Manuel Tos, un hombre natural de Manises, la capital del azulejo valenciano, que toda la vida se ha dedicado a la decoración en cerámica. "Hice el peritaje artístico en la escuela de cerámica, me gradué a los 18 años y ha sido el trabajo mío vocacional de toda la vida", Explica l'autor.

No obstant, el Montgó el va captivar i va haver de mudar a prop. "Hace 5 años conocí Jesús Pobre. El primer domingo del año 2015 fui a visitar el pueblo y me di con el mercadito que había, con su tan agradable ambiente. Decidí mudarme con mi señora y vivo ahí desde hace 4 años". Aquí va ser on Tos conèixer a Javier Scotto, alcalde de Jesús Pobre i regidor a Dénia. A l'sembla, aquest li va comentar a l'artista que hi havia un projecte per fer un mural a la zona de la peixateria.

"Lo estuvimos hablando y llegamos al acuerdo de que debía se un mural representativo de la época en la que se fundó el mercado. Pensé que no debíamos poner ni pescado ni figuras, que habría sido lo fácil, pero siendo la zona del pescado lo mejor era presentar algo con lo que la gente se identificara con el ambiente que queríamos plasmar", Relata Tos. Al març va presentar a l'Ajuntament un esbós a partir d'una foto que li van facilitar dels anys 50. Va passar un temps entre els papers i la licitació, i el maig d'aquest any se li va concedir l'execució de l'mural.

El mural està fet de forma artesanal, com s'ha treballat tota la vida segons Tos, exceptuant la part de baix que és un sòcol en blau, purament industrial. La part de dalt s'ha fet totalment a mà. El esmaltat usat en la part blanca li atorga aquest caràcter antic lluny de el blanc industrial, amb el qual l'autor busca reflectir una miqueta més l'època que es presenta en el quadre.

Quatre mesos d'ardu treball

El mural consta de 828 azulejos, la parte de abajo con un zócalo de 80 centímetros en azul cobalto, en la parte superior a ésta hay 390 azulejos que forman la panorámica de 20x20, con 2’60 de altura por 6 metros de ancho. En total son 390 azulejos la parte decorada. En la parte superior encontramos el escudo del Ayuntamiento de Dénia, el motivo central es el rótulo del mercado y la fecha, y en la parte derecha tenemos la rosa de los vientos que representa muy bien lo que es la zona ésta. La parte ya superior del todo es el esmaltado en blanco. Esmaltado todo a mano, por las manos de José Manuel Tos.

"Es un trabajo de 4 meses que he pasado bastante nervioso hasta el final, destacando el nerviosismo de los 4 días que nos ha llevado la colocación del mural. Porque en este mural, como cualquiera de cerámica, el problema es el montaje. Con cualquier percance se rompe un azulejo y se paraliza todo para volver a pintar el azulejo y ajustarlo a lo que hay alrededor", Admet Tos.

Llibertats preses enfront de la realitat

Ara bé, l'ull més espavilat pot trobar alguns detalls que, per molt anys 50 que representi, s'allunyen de la realitat. No obstant això, tot té un perquè. "La fotografía que me presentaron era en formato vertical y el mural es en horizontal, por lo que he tenido que hacer pequeñas distorsiones para cuadrarlo. Javier (Scotto) se empeñó en que apareciera la parte final del Montgó, cosa que es imposible con esta panorámica. Yo creo que le habré quitado un kilómetro como mínimo al Montgó pero bueno, lo hemos metido. Después, la foto también era desde bastante lejos, por lo que he recurrido un poco a la inventiva. Habrán detalles de la gente que vivía en aquella época que no serán tal cual porque me era imposible poderlos hacer. Pido disculpas a las personas que no se sientan identificadas al 100%, pero de lo que se trataba era de hacer una panorámica que representara la época en la que se desarrolla el mural".

I, per descomptat, aconsegueix plasmar com pocs en aquest enorme mural que es converteix en la seva segona obra més gran pel que fa a quantitat de rajoles, per darrere d'un encàrrec de l'hotel Bali de Benidorm, de manera que l'artista afirma que li ha suposat tot un repte.

José Manuel Tos afirma que ara tornarà a gaudir de les coses petites, les obres en aculejos individuals que ven al mercat de Jesús Pobre. "No sé si éste será el que me jubilará de los murales", Comenta Tos. Esperem que no.

Deixa un comentari